Pages

Monday, June 22, 2015

Coretan Dari Ayra



Hai, nama saya Ayra. Kadang2 mummy panggil saya 'Ra-Ra'.
Syukur, saya dah pun 14 bulan pada 1 Ramadhan lepas.
Saya sekarang tengah belajar nak makan suap sendiri, tapi kadang2 mummy bebel sebab saya buat sepah.
Tapi mummy tak kisah, sebab sekarang makan je, mesti kena alas supaya tak tumpah teruk.

Sekarang saya dah makin banyak cakap, kadang2 mummy & babah tak faham apa yg saya cuba cakap.
Diorang gelak2 cakap saya macam Minion! Saya tak kisah pun.
Ada certain words yg saya pandai cakap walaupun pelat sikit.
Contohnya, ABANG, KAKAK, ATOK, ADIK, BABY, BIRD, CAT, AIR, MAMAM, SUSU.
Oh ye, sekarang saya dah pandai joget, lompat, bagi flying kiss & salam orang.

Tapi bab makan saya ni susah sikit, kesian mummy kena fikir setiap hari mcm mana nak bg saya makan banyak.
Saya dah start minum Anmum 2 kali kat rumah Mak Zah setiap hari. Tapi bila balik rumah, saya suka mengempeng terus kat mummy. Sebab susu mummy lagi sedap dari Anmum.
Sayang mummy!

Ok bai.


Resepi Puding Roti Sedap Memikat Hati Suami

Assalam semua, Alhamdulillah hari ni dah hari ke-5 kita berpuasa. Syukur masih mampu bertahan walaupun hakikatnya berpuasa ketika menyusukan anak memang menghauskan. Mesti ada antara korang kalau kat office tu google resepi utk masak berbuka kan. So meh aku share resepi picisan dari seorang yg bukanlah handal memasak tapi passionate!



Puding Roti Bersos Kastard 





Bahan-bahan:

(Puding)
Beberapa keping roti sandwich
Mentega cair setengah cawan
Telur 3 biji
Esen vanila 1 camca 
Susu segar 3 cawan
Gula setengah cawan
Kismis 

- Panaskan oven 180 degree
- Roti dipotong 4 atau 6 dan susun dalam loyang, curahkan mentega atas roti
- Blend susu segar, gula, esen vanila dan telur sehingga tidak berketul
- Curahkan bahan blend tadi sehingga roti terendam dan taburkan kismis
- Bakar sehingga keperangan selama 20-30 min pada suhu 160 degress (ikut pd oven masing2)

(Sos Kastard)
Susu cair 1 tin
Gula setengah cawan (ikut masing2)
Esen vanila 1 camca 
Tepung kastard 2 sudu besar

- Masak susu cair atas api kecil bersama gula dan esen vanila
- Bancuh tepung kastard bersama sedikit air supaya tak berketul
- Masukkan tepung kastard dan kacau perlahan sehingga likat
- Siap dihidang panas atau sejuk


Thursday, June 4, 2015

 

Template by BloggerCandy.com